Kenali AJK SSR

Wednesday, November 18, 2009

Surau SSR di Google Maps


View Larger Map

Kini penjenguk blog SSR yang ingin tahu lokasi Surau Silaturrahim (SSR) boleh mencarinya di Google Maps. Dan taip Surau Silaturrahim,Parit Jawa seperti di bawah:

Atau jengok saja blog ini.
Untuk ZOOM lokasi surau SSR. Klik button (+) di atas.

SELAMAT MENCUBA!!

Monday, November 16, 2009


AHLI RAKAN MUDA SSR YANG TURUT SERTA DALAM KEMBARA AL-EHSANEN. ISMAIL DAN TN.HJ.ABD.AZIZ BAKAL MENUNAIKAN HAJI TAHUN INIADIK NORAZAM SEDANG MEMPERSEMBAHKAN BERCERITA KISAH NABI SAW


KUMPULAN MARHABAN SSR MEGAMBIL BAHAGIAN MEMBACA SELAWAT NABI SAW

Tuesday, November 10, 2009

Majlis Gotong Royong Surau Silaturrahim Pt.Jawa telah diadakan pada 21.3.2009. Hasil daripada Mesyuarat AJK Surau kali 2/2009 yang diadakan pada 24.2 2009 telah memutuskan supaya gotong royong ini dibuat untuk persiapan menyambut Majlis Maulidur Rasul SAW 1430H yang akan diadakan pada keesokan harinyanya (Ahad 22.3.2009)

Rumput yang panjang dihadapan papan tanda surau SSR dibersihkan.

Jawatankuasa telah bersetuju gotong royong tersebut melibatkan ahli kariah dan AJK SSR mulai jam 8.30 pagi hingga jam 12.00 tengah hari.

Pokok pinang liar di luar surau SSR ditebang.


Pelepah-pelepah pokok pinang di luar surau di kumpulkan untuk dibakar.

Kerja-kerja gotong royong banyak tertumpu di kawasan luar dan persekitaran surau. Antara kerja-kerja utama ialah membersihkan kawasan sekeliling surau seperti menebang 5 rumpun pokok-pokok pinang yang telah mula menaung, di samping membersihkan rumput dan sampah sarap yang ada.
Kerja-kerja pembersihan di luar surau SSR.

Kerja-kerja rewang memotong bawang dan segala persiapan untuk masak bagi Majlis Sambutan Maulidur Rasul SAW 1430H pula, dijalankan pada sebelah malamnya iaitu selepas solat Isyak di perkarangan surau.

Melepaskan lelah selepas penat bergotong-royong.

Pelajar-pelajar SMK Raja Muda Pt.Jawa seramai 20 orang bersama dengan 7 orang guru termasuk Pengetua dan GPK Pentadbirannya telah membuat kerja-kerja Gotong Royong di SSR pada 15.8.2009 sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan dalam Program Kembara Merdeka sekolah tersebut. Gotong Royong bermula pada jam 8.30 pagi berakhir jam 11.00 pagi.


Pelajar-pelajar dan Guru-Guru tersebut telah dibahagikan kepada 6 kumpulan bagi membuat kerja-kerja gotong royong di 6 lokasi iaitu:

1. Membersihkan kawasan pagar dan hadapan surau

2. Pembersihan di dalam surau seperti vacum kapet, lap tingkap dan pintu, lap kipas dan sawang labah-labah, susun kitab Yasin dan Al-Quran.

3. Mengemas stor kerusi meja

4. Mengemas stor pinggan mangkuk

5. Mencuci tempat wuduk

6. Mengemas kawasan Tapak Herba.


Di waktu rehat jam 10.30 pagi semua pelajar dan guru telah dijamu dengan nasi lemak dan kuih-muih oleh AJK surau.

Wednesday, November 4, 2009

NISFU SYAABAN 1430H

MAJLIS MALAM NISFU SYAABAN 1430H
DAN SOLAT HAJAT PERDANA
PADA 5 OGOS 2009
Majlis Malam Nisfu Syaaban 1430H disambut dengan
bacaan Yasin beramai-ramai sebanyak 3 kali dengan
diketuai oleh Tn.Hj.Abd.Rahman bin Hj.Siraj Imam SSR
sebelum solat Magrib.SolatSolat Hajat Perdana adalah bagi mendoakan anak-anak ahli kariah Surau Silaturrahim yang menduduki peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM pada tahun ini. Majlis dimulakan dengan bacaan Yasin dan Tahlil selepas solat Magrib diikuti dengan solat hajat beramai-ramai selepas solat Isyak dengan dengan diimamkan oleh Tuan Imam SSR sendiri.Selepas majlis tersebut semua hadirin dijamu
dengan makanan dan kuih-muih yang disediakan
oleh AJK surau

Tuesday, November 3, 2009

PROJEK NAIK TARAF DAN UBAHSUAI
SURAU SILATURRAHIM
JALAN MAHMOOD
PARIT JAWA

MUAR
PENGENALAN:
Surau Silaturrahim Jalan Mahmood Parit Jawa Muar terletak di tepi jalan besar (Jalan Mahmood) dan ianya sejauh 2km dari Pekan Parit Jawa Muar. Surau ini menjadi tumpuan kepada setiap musafir yang melalui Jalan Mahmood untuk menunaikan solat lima waktu samada waktu siang atau malam.

Alhamdulillah surau ini dapat menlaksanakan azan dan solat lima waktu secara berjemaah setiap hari, tepat pada waktunya. Tetapi setelah tamat berjemaah surau ini terpaksa ditutup. Maka menjadi kesulitan kepada para musafir yang hendak menunaikan solat lima waktu di waktu-waktu selepas solat berjemaah tersebut. Sehinggakan mereka terpaksa bersolat di ruang tempat wuduk juga di Balai Utama yang kurang sesuai.

Melihat kepada masalah tersebut kami rasa amat bertanggungjawab bagi memberikan ruang solat yang sesuai lagi selesa kepada para musafir dengan menyediakan ANJUNG SURAU yang lengkap dengan kipas, lampu, papan notis di samping keperluan solat seperti sejadah, telekong, kitab Yasin dan Al-Quran, kain dan lainnya.


BINAAN:

1. PROJEK ANJUNG SURAU
Binaan Anjung Surau ialah di atas tapak Tempat Wuduk sedia ada. Ini bermakna Tempat Wuduk akan dipindahkan ke tempat lain – berhampiran dengan pagar sisi surau (rujuk Pelan Projek Naik Taraf dan Ubahsuai). Tempat Wuduk sedia ada akan di ratakan dan dilebarkan untuk dibina Anjung Surau yang berdinding di sebelah hadapan dan kirinya. Bahagian tepi yang lain merupakan dirian ’batu botol’ dan berpintu dan tangga ’satu mata’.

Anjung Surau ini dilengkapkan dengan lampu dan kipas. Di dindingnya dilekapkan Papan Notis bercermin untuk rujukan dan makluman umum; juga disediakan kabinet kecil yang lengkap dengan Kitab Yasin dan Al-Quran termasuk keperluan solat lain seperti Sejadah, Telekong dan Kain.

2. PROJEK PEMASANGAN TILE
Seluruh Ruang Solat akan di pasang tile. Selama surau ini dibina ruang solat menggunakan kapet. Belanja untuk membeli, mengganti dan menjaganya tinggi kerana kapet mudah rosak kerana lembab dan basah. Adalah amat sesuai sekiranya runag solat ini dipasang tile agar ianya tahan lama penggunaannya, dan penyelenggaraannya agak mudah, bersih tanpa menyimpan habuk.

3. PROJEK LANTAI TILE SERBAGUNA
Projek Lantai Tile ini ialah pemasangan tile di ruang lapang antara Anjung Surau dengan Tempat Wuduk dan Balai Utama. Ianya akan menjadi ’Kawasan Bersih dan Suci’ (tidak pakai kasut/selipar) dan berbumbung. Kawasan ini nantinya akan menjadi ruang legar serbaguna.

Ruang legar ini juga selalunya sebagai tempat P.A System dengan ’mixer’ dan amplifier bagi sesuatu majlis yang menggunakan Balai Utama. Ia juga digunakan sebagai tempat penyediaan penyajian makanan sebelum diedarkan kepada Tetamu Khas di Balai Utama.

4. TEMPAT WUDUK
Tempat wuduk yang baru ini terletak berhampiran dengan pagar surau. Ianya dibina berupa dinding yang dipasang dengn tile dan 8 buah pili untuk kemudahan berwuduk. Di tempat wuduk ini juga akan dibina sebuah tangki air sebagai takungan simpanan air sewaktu bekalan air tergendala.


KEWANGAN
Projek Menaik Taraf dan Ubahsuai ini memakan belanja agak besar. Maka usaha bagi mendapatkan sumber wang telah diputuskan di dalam Mesyuarat AJK Surau melalui beberapa cara seperti berikut:

1. Mohon peruntukan daripada Pejabat Daerah Muar
2. Mohon ”Derma Wakaf” daripada Seluruh Ahli Kariah Surau
3. Memohon ’Sumbangan Ikhlas’ daripada Para Dermawan

MAJLIS SAMBUTAN MAULIDUR-RASUL S.A.W 1430H
SURAU SILATURRAHIM PT.JAWA MUAR
22 MAC 2009

En.Mohd.Nasir bin Kiman Penghulu Mukim Pt.Jawa (berbaju batik) bergambar kenangan sempena Majlis Maulidur Rasul S.A.W 1430H Surau Silaturrahim Pt.Jawa Muar bersama AJK Surau Silaturrahim Pt.Jawa.

Keterangan Gambar: (Dari kiri)
Tn.Hj.Hasan Adli, En.Mohd.Nasir, Tn.Hj.Jamian, Tn.Hj.Rahmat dan Hj.Mohd.Amin.Para hadirin sedang sama-sama bersalawat ke atas Junjungan Besar Rasulullah S.A.W.


Para hadirin sedang diedarkan bunga rampai sepanjang selawat tersebut oleh Tn.Hj.Rahmat AJK SSR.


Penceramah undangan sedang menyampaikan ceramahnya.


Tetamu Khas menjamu selera di Balai Utama bersama Penceramah undangan sambil dilayan oleh Tn.Hj.Sulaiman dan Tn.Hj.Jamian.


Para jemputan sedang mengambil juadah yang disediakan di Balai Wakaf sebaik sahaja ceramah maulid.


Tn.Hj .Mohd.Amin AJK SSR (berbaju hijau) sedang melayani tetamu yang sedang menjamu selera.


Ketua Masak En.Zamri bersama krewnya En.Abd.Rahim dan lain-lain sedang memasak dan menyediakan juadah di Balai Masak.


Pembantu Masak En.Al-Abbas sedang berbincang sesuatu dengan Ketua Masak En.Zamri sambil diperhatikan rakan krew masak yang lain.


Kaum wanita qariah SSR sedang bersama-sama ’rewang’ di stor peralatan SSR bagi menyediakan bahan-bahan yang perlu sebelum dimasak oleh krew memasak.

Monday, November 2, 2009

AKTIVITI DEVELOPMENTAL

1. PERTANDINGAN PENGURUSAN SURAU CEMERLANG 2009


SSR telah dianugerahkan sebagai JOHAN dalam Pertandingan Pengurusan Surau Cemerlang 2009 sempena Sambutan Maal Hijrah 1430H anjuran Masjid Jamek Al-Ehsan Parit Jawa pada 24.1.2009 (bersamaan 27 Muharram 1430H). Hadiah dalam bentuk sijil dan wang tunai RM200 telah disampaikan oleh Pegawai Penggerak Masjid dan Surau DUN Sg. Balang Tn.Hj.Ahmad Othman bin Husin.Pertandingan tersebut melibatkan 12 buah surau di dalam Mukim Pt.Jawa.
Aspek yang dipertandingkan ialah:

1. Bidang Pengurusan (40%):
Bidang ini meliputi pengurusan fail surat - menyurat, pengurusan kewangan, pengurusan harta dan inventori, senarai jemaah dan qariah surau.

2. Bidang Kebersihan & Keceriaan (30%):
Bidang ini meliputi kebersihan bangunan luar dan dalam, kebersihan tandas dan kawasan.

3. Bidang Penulisan Sejarah Surau (30%):
Bidang ini berkaitan tentang asal usul penububuhan dan pembinaan surau serta perjalanannya dari awal hingga kini.

Penyampaian Hadiah pertandingan dan sijil tersebut telah dilakukan pada waktu malam 24.1 2009 setalah tamat majlis Ceramah Maal Hijrah 1430H. Ceramah tersebut telah disampaikan oleh Tuan Imam Besar Negeri Johor daripada Masjid Sultan Abu Bakar Johor Bahru.2. MAJLIS SOLAT HAJAT PERDANA 2009

Majlis ini diadakan pada 5.8.2009 sempena Malam Nisfu Sya’aban 1430H selepas solat isyak. Majlis solat hajat ini diadakan bagi mendoakan anak-anak atau sanak saudara ahli qariah SSR yang mengambil peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM tahun 2009.

Semua ahli qariah SSR bersama dengan calon-calon peperiksaan tersebut dijemput hadir untuk menjayakan majlis Solat Hajat Perdana tersebut. Solat hajat ini diimamkan oleh Tn. Hj. Abd.Rahman bin Hj. Siraj selaku imam tetap SSR.


3. PROJEK TAMAN HERBA

Projek Taman Herba adalah atas saranan En.Mohd.Nasir bin Kiman Penghulu Mukim Parit Jawa supaya setiap surau dapat menjalankan projek tersebut mulai tahun 2009. Ini bertepatan dengan syor yang dibuat oleh Tn. Hj.Abd.Rahman bin Jaafar Pengaran Jabatan Agama Johor yang amat mendalam minat terhadap tanaman herba.

Projek ini telah dipersetujui olah AJK SSR supaya dapat dimulakan tahun 2009 dengan penyediaan tapak (seperti di dalam pelah tapak surau) kemudian diusahakan secara gotong royong oleh AJK pada bulan November 2009 dengan tanaman herba ‘mas cotek’ dan lain-lain tanaman ulaman.


4. PROJEK LANDSKAP

Projek landskap ini tertumpu di sepanjang pagar hadapan surau menghadap Jalan Mahmood di kiri dan kanan pintu masuk utama surau ini. Projek ini bagi menambahkan lagi keceriaan dan keindahan kawasan surau.

Projek landskap ini berbentuk simin fero yang diserahkan kepada ahli kariah surau ini iaitu En.Mohd.Yazid bin Maarof untuk pembinaannya. Beliau telah bersetuju pada dasarnya dan projek sebenar bermula pada November 2009.


5. PROJEK-PROJEK: ANJUNG SURAU, PEMASANGAN TILE RUANG SOLAT, TEMPAT WUDUK DAN LANTAI TILE SERBA GUNA.

AJK SSR telah bersetuju dengan keputusan yang telah di buat dalam Mesyuarat AJK SSR kali 3/2009 (pada 22.7.2009) supaya projek-projek di atas dapat dibuat bagi kemudahan para musafir yang singgah untuk menunaikan solat sekiranya ruang solat utama surau berkunci.

Projek ANJUNG SURAU akan mengambil ruang ‘Tempat Wuduk’ sedia ada untuk diubahsuai dijadikan Anjung Surau yang lengkap dengan kemudahan-kemudahan solat seperti sejadah, telekong, kitab-kitab Yasin dan Al-Quran.

Projek PEMASANGAN TILE RUANG SOLAT ialah memasang tile di Ruangan Solat Lelaki dan Perempuan sepenuhnya. Buatmasa kini ruang ini hanya merupakan simin biasa yang ditutup dengan kapet.

Projek TEMPAT WUDUK adalah bagi menggantikan tempat wuduk lama yang telah dipecahkan dan dijadilan Anjung Surau. Projek ini juga memerlukan pembinaan tangki air.

Projek LANTAI TILE SERBA GUNA ialah memasang tile di kawasan antara Anjung Surau dengan Balai Utama dan Tempat Wuduk yang baru. Ruangan ini akan dipasang tile sepenuhnya dan dijadikan kawasan serbaguna yang bersih dan suci (tanpa kasut/selipar).

Projek-projek tersebut di atas dijangka memerlukan sejumlah peruntukan yang agak besar maka ianya memerlukan pembinaan yang teliti dan mengikut prosedur. Maka untuk permulaannya Tn.Hj.Amat Paijan bin Saruwal selaku Bendahari SSR telah diamanahkan bagi memulakannya dengan penyediaan ‘Kertas Cadangan’ yang lengkap untuk dibincangkan dan diputuskan di dalam Mesyuarat AJK SSR .

Di dalam Mesyuarat Khas SSR Kali Ke-1 pada 18.8.2009 AJK telah bersetuju dan memutuskan supaya projek ini dimajukan kepada Pejabat Daerah Muar melalui Tuan Hj.Mislan bin Karmani Pegawai Daerah Muar semasa beliau dan rombongannya mengadiri Majlis Berbuka Puasa dan Solat Tarawih 1430H pada 28.8.2009 di surau kami bagi mendapatkan peruntukan.

Di samping itu AJK juga bersetuju peruntukan bagi projek-projek tersebut boleh didapati melalui kutipan derma ikhlas daripada semua ahli kariah surau dan daripada para dermawan.

AKTIVITI SSR

AKTIVITI RUTIN:

1. KELAS MEMBUDAYA AL-HADIS: Setiap Jumaat malam Sabtu selepas solat magrib
Oleh: Ustaz Hj.Abd.Rahman bin Hj.Siraj

2. KELAS TAFSIR AL-HADIS: Setiap Isnin malam Selasa selepas solat magrib
Oleh: Ustaz Faisal bin Khamis

3. KELAS MEMBUDAYA AL-QURAN: Setiap Selasa malam Rabu selepas solat magrib
Oleh: Ustaz Hj.Abd.Rahman bin Hj. Siraj

4. MAJLIS AWAL MUHARRAM 1430H
Pada 28.12.2008 jam 6.45 petang

5. MAJLIS ASYURAH 10 MUHARRAM 1430H
Pada 6.1.2009 jam 8.00 malam

6. MAJLIS GOTONG ROYONG SURAU
Pada 21.3.2009 bermula jam 8.30 pagi hingga 12.00 tengah hari

7. SAMBUTAN MAULID RASUL S.A.W 1430H
Pada 22.3.2009 jam 10.00 pagi

8. MAJLIS ISRA’ & MIKRAJ 1430H
Pada 19.7.2009 jam 8.00 malam

9. MAJLIS MALAM NISFU SYAABAN 1430H DAN SOLAT HAJAT PERDANA
Pada 5.8.2009 jam 8.00 malam

10. GOTONG-ROYONG PELAJAR SMK RAJA MUDA SEMPENA KEMBARA MERDAKA 2009
Pada 15.8.2008 mulai jam 8.30 pagi hingga 12.00 tengah hari

11. MAJLIS BERBUKA PUASA DAN SOLAT TARAWIH 1430H BERSAMA TUAN PEGAWAI DAERAH MUAR DAN ROMBONGANNYA
Pada 28.8.2009 jam 7.00 malam

12. MAJLIS KHATAM AL-QURAN 1430H
Pada 16.9.2009 jam 7.00 malam

13. MAJLIS MARHABAN & ZIARAH AIDILFITRI 1430H
Mulai 27.9.2009 hingga 4.10.2009 selepas solat magrib dan solat isyak

14. MAJLIS QURBAN AIDIL ADHA 1430H
Pada 28.11.2009 jam 8.00 pagi

15. SAMBUTAN AWAL MUHARRAM 1431H
Pada 17.12.2009 jam 7.00 malam

PENGURUSAN

Dari awal dibina SSR sehingga tahun 2004 pengerusi SSR ialah Tn. Hj. Hashim bin Hj. Salleh beralamat PLD 35, Parit Lapis Darat, Parit Jawa Muar. Mulai tahun 2005 hingga 2010 pengerusi SSR disandang oleh Tn. Hj. Jamian bin Hj.Jaffar di alamat PLD 34, Parit Lapis Darat, Parit Jawa Muar dengan dibantu seramai 14 ahli jawatan kuasa selaku Pengerusi Biro-Biro yang dilantik oleh Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri Johor dengan memiliki 8 biro dan 2 pemeriksa kira-kira.

Sejak mula SSR beroperasi sehingga kini, jemaah surau ini telah diketuai oleh Imam-Imam seperti berikut:

1. Cikgu Ismail bin Sien
2. Tn.Hj.Abd.Rahman bin Ali
3. Tn.Hj.Mohd.Zin bin Hj.Abd.Rahman
4. Tn.Hj.Ridwan bin Hj.Siraj
5. Tn.Hj.Mohd Tazal bin Nong
6. Tn.Hj.Abd.Rahman bin Hj.Siraj

TAPAK

SSR dibina di atas tanah milik persendirian iaitu lot nombor 1734 milik bersama Tn.Hj.Ali bin Roslani, Pn. Puteh bt Roslani, Pn.Hjh.Sapiah bt Achi dan En.Mohd. Nasir bin Hj.Ismail seluas 6 ekar 2 rot 1 pol (6.2.1C). Sebahagian kecil milik bahagian Tn.Hj.Ali bin Roslani (seluas 6860 kaki persegi) telah diwakafkan oleh beliau untuk dibina sebuah surau. Maka status tanah tapak SSR kini ialah WAKAF SURAU yang telah digezetkan . Sehingga kini keluasan tapak SSR masih kekal dan tidak berubah saiznya.

GERAN TANAH LOT 1734


PELAN TAPAK SURAU SILATURRAHIM

SUSUN ATUR SURAU

Pada asalnya sumber kewangan bagi membina surau ini ialah daripada derma orang ramai sehingga mencecah kira-kira RM50,000. Bermodalkan jumlah tersebut SSR ini dapat dibina dan sepanjang dalam pembinaan sumbangan derma orang ramai terus diterima samada dalam bentuk wang ringgit mahupun dalam bentuk bahan untuk binaan seperti pasir, batu-bata, tar dan sebagainya.

Dari semasa ke semasa bangunan SSR ini dipelihara dan diurus secara bersama oleh AJK SSR samada melalui kerja-kerja gotong royong mahupun diupah kepada pehak lain. Sehingga kini beberapa bangunan tambahan telah dapat dibina juga hasil daripada sumbangan dan derma orang ramai, orang-orang kenamaan, termasuk peruntukan daripada Wakil Rakyat, Pejabat Agama Muar dan Pejabat Daerah Muar.

Dari semasa ke semasa SSR telah bertambah bilangan bangunan dan bilik-bilik khas, antaranya seperti berikut:


Stor pinggan mangkuk dan kerusi meja


Tandas dan Bilik Air


Stor Pinggan Mangkok dan Kerusi Meja serta Tandas dan Bilik Air telah dibina pada tahun 2002 daripada peruntukan Jabatan Agama Johor yang bernilai RM25,000 yang disalurkan melalui Pejabat Agama Muar Johor.


Balai Utama

Balai Utama telah dibina pada tahun 2001 secara diupahkan kepada seorang tukang tempatan yang bernilai RM6500 daripada sumbangan dan derma orang ramai yang diterima dalam bentuk wang ringgit dan bahan binaan.


Balai Wakaf


Balai Wakaf ttelah dibina pada tahun 2007 secara upahan dengan nilai RM 4300 daripada sumbangan dan derma orang ramai dalam bentuk wang ringgit dan bahan binaan.


Bilik Sistem

Bilik Sistem telah dibina secara upahan dengan nilai RM2600 pada tanuh 2008 daripada sumber kewangan surau.

Pengerusi
Tn.Hj.Jamian bin Hj.Jaffar


Timbalan Pengerusi
Tn.Hj.Sulaiman bin Ramlan


Setiausaha
Tn.Hj.Hasan Adli bin Jaid


Penolong Setiausaha
En.Zamri bin Yusof


Bendahari
Tn.Hj.Amat Paijan bin Saruwal


Biro Pembangunan Dan Ekonomi
Tn.Hj.Rahmat bin Saim


Biro Pendidikan Dan Dakwah
Tn.Hj.Mohd.Faisal bin Khamis


Biro Kebajikan Sosial Kebudayaan dan Sukarelawan
En.Abd.Rahim bin Kasbin


Biro Kebersihan Dan Keceriaan
En.Abd.Hamid bin Kasiran


Biro Takmir Dan Imam
Tn.Hj.Abd.Rahman bin Hj.Siraj


Biro Penerangan Dan Penerbitan
En.Abd.Kadir bin Aidar


Biro Rekreasi Dan Rakan Muda
Tn.Hj.Mohd.Amin Hj.Riduan


Biro Hal-Ehwal Wanita
Cik Sabariah Bte Maarof


Pemeriksa Kira-Kira 1
Tn.Hj.Ithnin bin Saliman


Pemeriksa Kira-Kira 2
Tn.Hj.Abd.Aziz bin Abu Bakar

;;
Related Posts with Thumbnails